Ești însărcinată sau alăptezi și ai probleme dentare? Informații de maximă importanță pentru tine!
La modul ideal, medicii dentişti recomandă ca problemele stomatologice să fie rezolvate înainte de sarcină deoarece se poate ajunge în situaţia administrării unor tratamente de urgenţă, total inadecvate pentru o femeie însărcinată. Sarcina produce modificări hormonale constante, determinând schimbări care pot influența și sănătatea dentară. Sănătatea mamei și a copilului sunt foarte importante și dată fiind situația sensibilă a unei gravide, punem mare accent pe profilaxie.
Detartajul
Este cel mai indicat tratament profilactic, ce are ca scop obţinerea unei stări de igienă orală optimă prin: controlul periodic al igienei dentare, detartraj, periaj profesional – astfel reducându-se inflamaţia gingivală apărută în sarcină. Sunt indicate controale regulate şi, cel puţin două igienizări pe perioada sarcinii pentru a evita complicaţiile dentare şi parodontale.
Albirea
În ceea ce priveşte tratamentele sau procedurile cosmetice, se recomandă evitarea albirii dentare în sarcină. Nu neapărat pentru că ar avea anumite Efecte secundare grave asupra fătului, ci mai ales din cauza nesiguranţei care planează asupra efectelor substanţelor folosite în această procedură, în timpul sarcinii. În prezent nu există studii ştiinţifice care să ateste dacă aceste tipuri de proceduri au sau nu efect negativ în timpul sarcinii. De aceea, este recomandată evitarea sau amânarea unor astfel de proceduri.
Radiografia dentară
Este de evitat în timpul sarcinii, dar în cazul în care este necesară o procedură stomatologică ce necesită efectuarea unei radiografii în prealabil, aceasta se poate efectua cu măsuri suplimentare de protecție, mai ales în primul trimestru de sarcină. Este importantă consultarea medicului specialist și a dentistului pentru găsirea de soluții și alternative. În perioada de alăptare, radiografiile nu prezintă niciun risc.
Anestezia și antibioticele
În timpul sarcinii acestea se recomanda a fi folosite doar în caz de urgență stomatologică și doar cu acordul medicului curant ginecolog. În timpul alăptării, nu există niciun pericol de contaminare sau de risc pentru copil, deoarece specialiștii clinicii noastre folosesc substanțe certificate ca fiind nedăunătoare. Mai jos sunt substanțele folosite de doctorii noștri. Riscurile prezentate de acestea pot fi verificate în diverse studii și pe site-uri ca www.e-lactancia.org, unde se pot verifica substanțele active din medicamente și riscurile prezentate de către acestea.
Pentru noi, siguranța ta și a copilului sunt prioritare! Dacă ai nelămuriri, cel mai bine este să te sfătuiești atât cu medical ginecolog, cât și cu medicul dentist.
Anestezicul local, topic, folosit în cabinet este produsul comercial LIDOCAINA spray. El conține substanța activă LIDOCAINA. Anestezicul injectabil folosit în cabinet pentru orice procedură stomatologică sau chirurgicală este produsul comercial UBISTESIN . El conține ca și substanțe active ARTICAINA+ EPINFRINA.
Preoperator sau postoperator, când este cazul, la pacientele care nu sunt alergice la PENICILINĂ, prescriem antibioticul AUGMENTIN. El conține ca și substanțe active AMOXICILINA+CLAVULANAT.
La pacientele alergice la Penicilină se va prescrie un alt antibiotic din clasa Eritromicinelor, de exemplu, produsul comercial KLACID. Acesta conține substanța activă CLARITROMICINA.
Postoperator, pentru scăderea inflamației și calmarea durerilor administrăm produsul comercial KETONAL. El conține substanța activă KETOPROFEN. Ca alternativă, se poate utiliza și produsul IBUPROFEN sau NUROFEN, ce conțin ca substanță activă IBUPROFEN.
Toate cele de mai sus, conform e-lactancia.org nu prezinta risc pentru alaptare. Alte website-uri care pot fi consultate sunt: www.lactmed.com și www.kellymom.com.